Každý den společně s dětmi pracujeme na činnostech souvisejících s rozvojem jemné motoriky a především grafomotoriky.

Na grafomotoriku v Univerzitce klademe opravdu velký důraz! Jako učitelé nejen s aprobací předškolního vzdělávaní, ale také se vzděláním učitelství prvního stupně víme, jak důležitý je správný úchop psacího náčiní a jaké následky nese špatně naučený zvyk úchopu tužky a pastelky.

Denně naše děti dostávají příležitost k malbě, kresbě a k úchopu pastelky. Týdně si každý v Univerzitce splní jeden až dva pracovní listy, u kterých dbáme na zmíněném úchopu psacího náčiní, ale také společně pracujeme na splnění zadání daného pracovního listu.

Při práci s pracovním listem sledujeme výběr barev, držení pastelky nebo tužky, přetahování, soustředěnost a motivaci a celkové pochopení zadání. Vše si zaznamenáváme a tvoříme si tak celkovou diagnostiku dítěte. Všechny pracovní listy zakládáme do portfolia každého dítěte, které jim předáváme vždy na konci školního roku.

A jak vypadá správný úchop psacího náčiní? Jediné správné držení je tzv. špetkovým úchopem!

Jak a kdy probíhá v Univerzitce práce na pracovních listech?

  • pracovní listy plníme každé ráno (během spontánních činností a během příchodu dětí do školky), po obědě s nespícími dětmi, odpoledne po kroužcích
  • pracujeme individuálně nebo v malých skupinkách
  • před prací vždy provedeme grafomotorickou rozcvičku, která slouží v uvolnění rukou (říkanky s pohybem rukou a prstů)
  • natrénujeme si správný úchop psacího náčiní mimo pracovní list
  • kontrolujeme správný sed na židli a postavení těla během práce
  • neustále děti motivujeme ke správnému úchopu tužky nebo pastelky

Pracovní listy jsou vybírány s ohledem na věk dětí a vždy souvisí s výukovým tématem daného týdne v Univezitce. U mladších dětí před prací na pracovním listu využíváme velký papír, na který děti kreslí čáranice a kruhy a uvolňují si tak kromě ruky i celou paži a rameno.

Každé ráno se děti kromě volné hry mohou do Univerzitky těšit také na nabídku didaktických her, které rozvíjí např. předmatematickou představu, procvičují barvy, tvary a jiné rozumové oblasti. Tyto hry a jejich zapojení do každodenního programu průběžně pomáhají k přípravám k zápisu do prvních tříd.

V Univerzitce velmi rádi využíváme externí výukové programy!

V pátek 1. 11. 2019 jsme měli možnost prožít dopolední kurz Bubnování a muzikoterapie. „Hudební workshop probíhá v rámci hravé motivace v bubnovacím kruhu, kde se různě dynamicky rytmizuje, hlasově improvizuje, hrají se sluchové hry, zpívá se,… Kruh se zakončuje muzikoterapeutickou relaxací, kdy si děti zažijí obě role (relaxaci v leže a hraní na nástroje). Během této relaxace dětem rozeznívám tibetské misky na srdečních čakrách, což velmi pozitivně ovlivňuje psychosomatický systém (tedy, mimo jiných“spirituálních“, či duševních prožitků :)“

Terénní středa 6. 11. 2019 v Univerzitce! Dnes jsme se prošli po okolí školky, navštívili různá stanoviště a seznámili jsme se s některými dalšími profesemi v rámci celotýdenního tématu Čím budu, až vyrostu? Poznáte podle fotek, o kterých povoláních jsme se dnes dozvěděli nové informace?

V pondělí 11. 11. 2019 proběhla narozeninová oslava listopadových dětí! Přejeme ještě jednou všem oslavencům všechno nejlepší!

V pátek 15. 11. 2019 proběhlo listopadové Noční Univerzitkování! Tentokrát velmi netradičně s NÁVŠTĚVOU KINA a následnou večerní párty ve školce.

Jednou měsíčně je v Univerzitce pro děti připraveno páteční přespání v budově školky se zábavným programem. Rodiče tak mají čas chvíli na sebe, zajdou si do kina, na večeři nebo si jen tak sami doma napustí horkou vanu a relaxují…

V pátek 22. 11. 2019 navštívilo Univerzitku opět Medouškovo divadélko, tentokrát s představením Třikrát vlk!

V pondělí 25. 11. 2019 jsme si do Univerzitky pozvali planetárium! Jednalo se o mobilní planetárim, které si užíváme každý podzim přímo v herně školky.

V úterý 26. 11. 2019 proběhla v Univerzitce druhá část podzimní logopedické depistáže! Paní Logopedka se věnovala dětem starším čtyř let, následně si ke konzultaci pozvala i rodiče, kterým případné zjištěné chyby ve výslovnosti hlásek dětí sdělila. Poté se už sami rodiče domlouvají s paní logopedkou na logopedických schůzkách. Tyto schůzky probíhají už v individuálních časech v budově naší školky a rodiče tak nemusí své děti nikam vozit! Logopedická depistáž je nabízena všem dětem v Univerzitce vždy jednou až dvakrát do roka!

Další Terénní středa (27. 11. 2019) a s ní návštěva Knihovny Jiřího Mahena v Černých Polích!

Proč Terénní středa? Abychom neseděli celý den ve školce! Aby byl výukový program pestrý pro děti i pro paní učitelky! Abychom ukázali našim dětem, že výuku a hry jde realizovat i mimo školku! Abychom byli ještě více na čerstvém vzduchu! Abychom poznávali Brno!

Je to tady!!! Jako každý rok vystupuje Univerzitka v Divadle Barka, letos s představením BÁL SNĚHOVÝCH VLOČEK!!! Těšíme se na všechny maminky, tatínky, babičky, dědečky, tety, strýce, kamarády a kamarádky ve čtvrtek 12. 12. 2019 od 16.00 hod.!!! 🙂 Přijďte nám fandit a nasát předvánoční (sněhovou) atmosféru!

Univerzitka - Mateřská škola - Brno
, ,

Související články